Föreningen äger fyra snarlika sexvåningshus som byggdes 1947. Husen inrymmer 24 lägenheter vardera varav 12 st är treor på ca 73-74,5 kvm och 12 st är tvåor på ca 56,5 kvm. Lägenheterna finns i två varianter med spegelvänd layout. Vissa lägenheter har ett ventilationschakt där andra har en fast inbyggd garderob. Samtliga lägenheter disponerar ett vindsförråd och ett källarförråd. Se nedan för planskisser
Planskiss för treorna Planskiss för tvåorna
Varje lägenhet har av Lantmäteriet tilldelats ett särskilt nummer som du som lägenhetsinnevare skall känna till och använda vid kontakter med myndigheter. Du hittar numren här. I dokumentets högerspalt anges "Annan identitet" vilket är det nummer föreningen och HSB använder. Numren finns också på anslag som sitter på postboxarna längst ner i trapphusen.
Bredband från Telia om 250/100 Mbit är fritt tillgänglig för alla medlemmar. Bredbandsuttaget hittar du i hallen. Aktivering och support sker via Telias hemsida eller kundtjänst. Telia-enheter tillhör föreningen och lämnas kvar vid flytt. Support erhålles via Telias hemsida eller via telefon, se Felanmälan. Nedan ingår
Föreningen har IMD-el vilket innebär att vi har gemensamt tecknat elavtal, dock med individuell mätare för elförbrukning och där kostnaden för detta har en egen post på avgiftsfakturan. Medlemmar behöver därför inte ha eget elavtal. Elnät har vi genom Göteborgs energi och elleverantör är Jämtkraft. Vi har 100% förnybart och rörligt.
Fastigheterna ventileras med självdrag, varför frånluftsfläkt från kök inte är tillåtet. Välj istället kolfilterfläkt som inte behöver anslutas till husets ventilationskanaler. Av samma skäl är inte heller badrumsfläktar anslutna till ventilationen tillåtna. Viktigt att känna till om självdragssystemet är att
sommartid kan det ge otillräcklig ventilation, då temperaturskillnaderna mellan ute och inneluften är för små. För att ge tillräckligt drag i kanalerna sommartid är det lätt att förbättra ventilationen genom att vädra ordentligt.
vintertid kan det ge upphov till drag eftersom friskluften tas in utifrån. Det är dock viktigt att tillräckligt med friskluft släpps in i lägenheten. Man får själv ansvara för att friskluftsventilerna hålls öppna i önskad omfattning – det är en kompromiss mellan luftkvalitet, drag och energiförbrukning i form av värmeförluster.
Bostadsrättsägaren svarar helt för lägenhetens inre underhåll. Föreningen ansvarar däremot bl a för underhåll av de stamledningar för vatten, avlopp, värme, och elektricitet som föreningen försett lägenheten med. Se föreningens stadgar §31 och §32 samt HSB:s medlemsinformation.
Ska du till exempel sätta upp markiser, byta ytterdörr, renovera badum/kök eller ta ned en vägg? Kom ihåg då att samtliga renoveringar ska följa föreningens stadgar och kräver styrelsens godkännande. En renoveringsansökan ska göras enligt följande:
Fyll i dokumentet renoveringsansökan och skriv under regler vid renovering.
Lämna dokumenten i styrelsens postfack utanför hus 19, alternativt mejla dem till styrelsen@guldberget.se samt vår tekniska förvaltare på SBC Filip.olsson@sbc.se.
Vid ombyggnad som berör bärande konstruktioner ska medlemmen även beställa fram konstruktionsritningar från byggnadsnämndens ritningsarkiv och därefter anlita en byggnadskonstruktör (statiker) som tar fram en arbetsbeskrivning, k-ritning. Dessa dokument ska, utöver ovan dokument, bifogas vid ansökan.
Därefter ger styrelsen sitt tillstånd skriftligt.
Det är olämpligt att ha fler tapetlager än 2-3 på grund av att väggen behöver andas. Av samma anledning får heller inte vinyltapet eller plastfärg användas.
Låt en fackman göra installationen för att undvika oönskat vattenläckage men också för att din försäkring ska täcka eventuella fel som uppstår. Installera kolfilterfläkt, se avsnitt om ventilation ovan om varför.
Föreningens policy är att den som bor i föreningen också ska vara medlem. Styrelsen följer HSB:s regler för andrahandsuthyrning och beviljar andrahandsupplåtelse under en begränsad tid förutsatt att anledning finns samt att HSB:s rekommendationer uppfylls. Vanliga anledningar brukar vara tillfälligt arbete på annan ort, studier, samboprövning osv. Ansökan görs till styrelsen och behöver vara godkänd innan inflytt kan ske, och glöm inte att även under andrahandsuthyrning är du som bostadsrättsinnehavare ansvarig för lägenheten i eventuella försäkringsärenden.
En skriftlig ansökan ska lämnas till styrelsen. Ansökningsblankett för tillstånd till andrahandsupplåtelse
Rekommendation gällande andrahandsuthyrning från Fastighetsägarna